ΤΙ ΕΙΝΑΙ  ΤΟ ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

Μαρ 16, 2022 | NEA, ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ, Οδοντίατροι - Ορθοδοντικοί

Spread the love

Τα αποστήματα είναι πυώδεις φλεγμονές, τις οποίες μπορούμε να τις συναντήσουμε σε όλο το σώμα του ασθενούς. Στην οδοντιατρική, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα οδοντικά αποστήματα, που είναι κατά κοινή ομολογία, από τις πιό επώδυνες καταστάσεις.

Στο στόμα τα αποστήματα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες

  • Ακροριζικό είναι όταν η φλεγμονή από την τερηδόνα έχει φτάσει στο νεύρο και έχει μολυνθεί ο πολφός.
  • Περιοδοντικό είναι όταν η φλεγμονή υπάρχει στα ούλα ή στους ιστούς γύρω από το δόντι. Συνήθως το συναντάμε σε προχωρημένες περιοδοντίτιδες.
  • Περιμυλικό είναι το απόστημα γύρω από το δόντι που προκαλείται από μόλυνση στα ούλα, όταν το δόντι δεν έχει ανατείλει πλήρως. Πολύ συχνά το συναντάμε στους φρονιμίτες.

Τα αποστήματα είναι αρκετά επώδυνες καταστάσεις και μπορούν να προκαλέσουν ευαισθησίες στα δόντια κατά τη μάσηση, στο κρύο και στη ζέστη, έντονο πρήξιμο της περιοχής. Ο πόνος προέρχεται από την αυξημένη πίεση στους γύρω ιστούς, ενώ κάποιες φορές δημιουργείται συρίγγιο με σκοπό την παροχέτευση του πύον.

Αναλόγως την κατηγορία του αποστήματος και την αιτία που το προκαλεί, η άμεση αντιμετώπιση και η μόνιμη θεραπεία του διαφέρουν.

Τα ακρορυζικά αποστήματα προκαλούνται από τερηδόνα, έτσι η πλήρης απομάκρυνση του προσβεβλημένου ιστού από αυτήν είναι η πρώτη μέριμνα. Εν συνεχεία, ο οδοντίατρος καλείται να παροχετεύσει το πύον, με σκοπό την άμεση ανακούφιση του ασθενούς.Όταν γίνει η παροχέτευση του αποστήματος, τα κρύα επιθέματα στο μάγουλο βοηθούν καθώς και οι πλύσεις με χλιαρό χαμομήλι. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο οδοντίατρος συνταγογραφεί αντιβιοτικά καθώς και αντιφλεγμονώδη φάρμακα εάν το κρίνει απαραίτητο.

Η θεραπεία του δοντιού γίνεται είτε με ενδοδοντική θεραπεία( απονεύρωση) εάν αυτό είναι εφικτό, είτε με εξαγωγή, εφόσον η μόλυνση δε μπορεί να καταπολεμηθεί.

Τα περιοδοντικά και τα περιμυλικά αποστήματα αντιμετωπίζονται συνήθως πιο εύκολα με αντιβιοτική θεραπεία και με αφαίρεση της αιτίας που το έχει προκαλέσει.

Για περισσότερες πληροφορίες είμαστε στην διάθεση σας

Θωμάς Κουράκος

Θυμάτων Κατοχής 37, Κερατσίνι, ΑΤΤΙΚΉ

Τηλ. 2107115351

Τζιβανοπούλου 1-3, Κάτω Πατήσια, ΑΤΤΙΚΉ

Τηλ. 2107117514

Link: Θωμάς Κουράκος

Ο Κουράκος Θωμάς είναι Οδοντίατρος με ιδιωτικά ιατρεία στο Κερατσίνι και στα Κάτω Πατήσια. Είναι πτυχιούχος της Οδοντιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων σχετικά με την Οδοντιατρική, συλλέγοντας χρήσιμη γνώση στο πεδίο του. Στα ιατρεία του παρέχει υπηρεσίες οδοντιατρικής και αισθητικής οδοντιατρικής όπως προσθετική και ολική οδοντοστοιχία ενώ είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση του ροχαλητού.

Μέθοδος θεραπείας: Η αντιμετώπιση του ροχαλητού συνδέεται άμεσα με το αίτιο που το προκαλεί και εξατομικεύεται στον κάθε ασθενή με βάση το ιστορικό του και τις ειδικές εξετάσεις που θα του συστηθούν. Μπορεί να γίνει διόρθωση ρινικού διαφράγματος, αφαίρεση αμυγδαλών ή κρεατάκια, θεραπεία με laser, φαρυγγοπλαστική, ραδιοσυχνότητες και ρινοπλαστική. Επιπλέον, παρέχεται νάρθηκας ύπνου.


Spread the love